VOEDING
Past de huidige voeding wel bij je hond?
Een groot gedeelte van de honden in Nederland krijgt een voeding die helemaal niet goed bij hem past! Heeft je hond last van 1 van de onderstaande klachten, dan is het misschien tijd om hier eens goed naar te kijken.
1: Overmatig verharen.
Een gezonde hond zou buiten de standaard ruiperiodes vrijwel geen haar moeten verliezen. Honden die het hele jaar door flink haren kunnen enorm veel baat hebben bij een meer passende voeding.
2: Stinken.
Een hond hoort niet naar natte hond te ruiken als hij niet nat is. Ook hoort de vacht niet vet aan te voelen en een vies laagje achter te laten op je vingers. Is dit wel het geval, dan is het zeker tijd om de huidige voeding eens onder de loep te nemen.
3: Regelmatig krabben.
Iedere hond heeft wel eens jeuk, maar vaker dan een paar keer per dag zou je viervoeter niet moeten krabbelen. Krabben, bijten en schuren kunnen tekenen zijn dat er problemen zijn die voedings-gerelateerd zijn. Niet passende voeding kan ervoor zorgen dat de hond last krijgt van een HOTSPOT
Hotspot (pyotraumatische dermatitis)
Wat is een hotspot?
Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een locale huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots kunnen in enkele uren ontstaan en breiden zich over het algemeen snel uit.
Hoe ontstaat een hotspot?
Een hotspot ontstaat doordat de hond op een bepaalde plaats krabt, bijt en likt. Meestal is jeuk de oorzaak van het krabben en bijten. Jeuk door bijvoorbeeld een vlooien- of een tekenbeet, of door een allergie. Ook een oorontsteking kan de jeukbron zijn waardoor de hond gaat krabben. Door het bijten en krabben gaat de opperhuid stuk en kunnen huidbacteriën, die normaliter geen problemen geven, een ontsteking veroorzaken. Door deze huidontsteking ontstaat er meer jeuk waardoor de hond nog meer gaat krabben, bijten en likken. Er zal een vicieuze cirkel ontstaan die snel tot een uitgebreide natte huidontsteking leidt.
Wat zijn de symptomen van een hotspot?
Een hotspot ziet eruit als een rode, natte plek die zich snel uitbreidt en jeuk veroorzaakt. De hond gaat krabben, likken en bijten, en soms zal de hond piepen van pijn.
Bij welke rassen zien we hotspots?
In principe kan ieder ras een hotspot krijgen, maar we zien het vaker bij honden met een dikke ondervacht zoals leonbergers, golden retrievers, labradors en Berner Sennenhonden.
Hoe behandelen we een hotspot?
Wanneer een hond aangeboden wordt op het spreekuur met een hotspot is het aan te raden direct de brand te blussen, de vicieuze cirkel te doorbreken. In tweede instantie is het raadzaam om op zoek te gaan naar de mogelijke onderliggende oorzaak en deze te behandelen.
Het doorbreken van de vicieuze cirkel doen we door:
- scheren van het gebied rond de hotspot, zeker bij (half) langharige rassen
- schoonmaken van het gebied met bijvoorbeeld Betadine of Biotex
- jeukprikkel doorbreken met corticosteroïden-injectie
- huidontsteking behandelen met antibioticaeventueel locaal gebruik van jeukstillende / verzachtende spray
Hoe is de prognose van een hotspot?
Bij een adequate en snelle behandeling zal de hotspot goed genezen. Wanneer de onderliggende oorzaak gevonden wordt en ook deze adequaat behandeld wordt (zoals de oorontsteking, de vlooien of de allergie) dan zal de kans op het optreden van hotspots in de toekomst sterk verkleind worden.
4: Een slechte adem.
Je hond hoeft echt niet altijd naar bloemetjes te ruiken uit zijn mond, maar als je een beetje misselijk wordt als hij of zij vlakbij je komt is er toch echt iets aan de hand! Een slecht passende voeding kan een nare lucht veroorzaken.
5: Wisselende ontlasting.
Wat is het toch onhandig als de poep van je hond op moet ruimen, maar het is bijna niet op te pakken! Wisselende ontlasting komt heel erg vaak voor bij honden. Nu hoeft de poep van je hond niet altijd hetzelfde te zijn, maar als de voeding past, en de hond verteert het goed, zou het vrijwel altijd een nette stevige drol moeten zijn. Is dit niet zo? Dan is het tijd om eens naar de voeding te kijken!
Hierin wil ik u graag adviseren!! Om de juiste voeding te kiezen kunt u bij dierenspeciaalzaak de Patrijs terrecht! Zij staan u graag te woord! www.depatrijs.nl