Honden en Katten trimsalon
Chicabella

Get Adobe Flash player

Jouw puppy voor het eerst in de trimsalon??

Je puppy heeft een veel zachtere vacht dan wanneer hij/zij volwassen is. Veel baasjes denken dan ook dat hun puppy nog geen vachtverzorging nodig heeft. Hiermee slaan zij echter de plank goed mis. Helaas zien wij met regelmaat honden binnenkomen, die het niet gewend zijn om aangeraakt te worden met een borstel, of die niet willen dat je de nageltjes knipt. Sommige honden raken zelfs volkomen in paniek als ze gewassen worden, om over föhnen nog maar te zwijgen.

Juist om deze reden is het ontzettend belangrijk dat je jouw pup al van jongs af aan laat wennen aan de dagelijkse en niet zo dagelijkse vachtverzorging. Vanaf een leeftijd van ongeveer 12 weken kun je jouw puppy bijvoorbeeld al een eerste keer kennis laten maken met de trimsalon. Let op! Je pup moet hiervoor wel alle inentingen hebben gehad.

Wanneer moet je beginnen met de vachtverzorging van jouw puppy?

Al vanaf dag 1 moet je hiermee beginnen. Deze interactie is namelijk erg goed voor de pup; de pup leert zo op jou te reageren maar zal zich daardoor ook zekerder gaan voelen. Maar het is mijn persoonlijke mening dat de basis hiervoor al gelegd moet worden bij de fokker zelf.

Wat gebeurt er met mijn puppy tijdens zijn/haar eerste keer in de trimsalon?

Om u een idee te geven, bij ons houdt een puppyuurtje in:

De pup wordt eerst op de hoge tafel gezet, zodat hij/zij hier alvast een beetje aan kan wennen. Ook leren wij de pup de geluiden te herkennen van de tondeuse en föhn. Daarna wordt de pup gewassen, droog geföhnd, geborsteld en eventueel ontklit. De nageltjes en oortjes worden nagekeken

Uiteraard krijgt u als baasje advies over de te gebruiken borstels en kammen en leggen wij uit hoe je het beste de pup kunt borstelen. Wij proberen bij het ophalen van de pup altijd direct een vervolgafspraak in te plannen voor de eerste knipbeurt van de pup. Je zult je afvragen waarom dit geen onderdeel is van het puppyuurtje. De eerste indruk en ervaring van pups zijn zeer bepalend. Met alle bovengenoemde handelingen is het uur al wel vol gemaakt, en langer dan een uur met de pup bezig zijn is niet verstandig omdat de pup anders last krijgt van stress en concentratieverlies. Dat uurtje is voor een pup écht meer dan genoeg voor zijn eerste kennismaking.

Je zult ook merken dat zodra de pup weer thuis is na zijn avontuur, hij/zij heerlijk even zijn oogjes dicht zal doen, om bij te komen en zijn spannende dag te verwerken. Dit is dan ook niet meer dan normaal, pups verwerken namelijk net als jij de meeste nieuwe indrukken tijdens hun slaap.

Na het eerste bezoek van je puppy in de trimsalon.

Na de eerste trimbeurt kan het overigens zijn dat je pup zich een beetje ‘vreemd’ gedraagt, zoals springen, met de kop schudden en zijn lichaam besnuffelen of gaan rollen over de vloer. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas heel kort heeft laten knippen. Je hond moet ook wennen aan het gevoel van zijn nieuwe uiterlijk. Over het algemeen is dit dezelfde dag of dag erna weer verdwenen.

En… vergeet natuurlijk na afloop niet je pup te vertellen hoe mooi hij of zij is geworden!

 

 

Aangesloten bij ABHB